lauantai 26. helmikuuta 2011

"TUKSU"

TUKSU JA KOULUKIUSAAMINEN

Meillä on julkkis, jonka julkisuuden syistä ei monella ole aavistustakaan: Yolanda tai Johanna Tukiainen. Puuttumatta lainkaan Tukiaisen eli "Tuksun" omiin julkisuuspyrkimyksiin tai hänen henkilöönsä, haluaisin kiinnittää huomiota hänen julkisuuskuvansa ja jonkin koulun yleiskiusatun oppilaan julkisuuskuvien yhtäläisyyteen.

Tukiaisesta kirjoitetaan paljon ja hän varmasti saa aika leveän leivän aivan yksinkertaisesti suostumalla olemaan esillä. Se on hänen asiansa. Ihmettelen kuitenkin aikuisia ihmisiä, jotka menevät mukaan toimintaan, joka monelta kohdin täyttää kiusaamisen tunnusmerkit.

Erään lukion penkinpainajaisissa abiturienteilla oli yllään tuksupaidat. Itsensä nimittäminen "Tuksuksi" on nimittäin olevinaan hyvä vitsi. Opettajat eivät nähneet tässä mitään paheksuttavaa. Ainakaan he eivät puuttuneet asiaan, vaikka samaisessa koulussa esimerkiksi abishown ohjelma piti tarkastuttaa opettajilla ennen kuin sen sai esittää: olihan olemassa vaara, että joku opettaja esiteltäisiin halventavassa valossa. Mutta Tuksu, tottahan toki Tuksua saa pilkata niin paljon kuin sielu sietää! Opettajien rooli tässä tapauksessa oli passiivisen sivustakatsojan, hiljaisen hyväksyjän rooli. Ilman näitä hyväksyjiä ei kiusaaminen onnistu.

Muutama kuukausi sitten en tiennyt ollenkaan, kuka tämä "Tuksuksi" nimitetty ihminen on. Ihmettelin, kun tämä nimi tuntui olevan yleisluontoinen haukkumasana, vaikka se selvästi viittasi johonkin henkilöön. Facebook-kaverini valistivat minua, ja aloin itsekin lukea Tuksujuttuja, joita etenkin roskalehdet ja facebook tuntuivat olevan täynnä. Mitä enemmän luin, sitä enemmän pöyristyin ja sitä vähemmän halusin lukea.

Tuksun käsitteleminen julkisuudessa muistuttaa paljon koulukiusaamista. En mene yksityiskohtiin, koska oletan, että tämän tekstin lukijat ovat "tapaus Tuksuun" jo tutustuneet. Olen vain huolissani: millaisen mallin lapsille ja nuorille antavat ne "aikuiset", jotka kerta toisensa jälkeen naureskelevat tälle nuorelle naiselle, hänen puheilleen ja hänen ulkoasulleen?

Riippumatta siitä, mikä on Tukiaisen oma kanta tapaan, jolla hänestä kirjoitetaan ja jolla häntä pidetään esillä esimerkiksi juuri facebookissa, minä en voi tällaista hyväksyä. Jos kerran aikuisilla on lupa pitää Tukiaista kävelevänä vitsinä, miksi ei lapsilla olisi lupaa kohdella samoin sitä Nooraa tai Santeria, joka on jollakin tavalla erilainen tai joka kiusaamisen seurauksena muuttuu erilaiseksi kuin koulutoverinsa?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti